Lezen doe je overal. Op school, op je werk, in de supermarkt, apotheek of voor je plezier. Je leert veel door te lezen; zo doe je nieuwe kennis op en leer je beter sociaal te functioneren. Lezen heeft een positief effect op je gezondheid, welzijn en je kansen op de arbeidsmarkt. Heb je kinderen? Je kunt niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen; goed voor de ontwikkeling en ook nog eens erg gezellig!

In de bibliotheek vind je een grote verscheidenheid aan boeken; in verschillende genres. Maar wist je dat er veel méér te halen valt in de bibliotheek? Zo kun je bijvoorbeeld ook gratis e-books en kranten & tijdschriften downloaden, luisterboeken lenen en (online) cursussen volgen.
Al onze producten kun je afnemen met een abonnement, zonder bijkomende kosten.

Kijk in de catalogus of het boek, tijdschrift, de film of de muziek die je zoekt in de bibliotheek aanwezig is. Je kunt zoeken bij je eigen bibliotheek, bij alle Drentse bibliotheken en zelfs in heel Nederland. Wat je hebt gevonden, kun je direct reserveren.

Veel lees-, kijk- en luisterplezier!

Voorlezen maakt je leuker!

De Nationale Voorleesdagen zijn van 26 januari t/m 5 februari 2022. Deze dagen staan in het teken van het voorlezen voor kinderen, die zelf nog niet kunnen lezen. De Nationale Voorleesdagen zijn ook in de bibliotheken in Drenthe te vinden! Kom naar de bibliotheek en ontdek de Prentenboeken Top 10 en het Prentenboek van het Jaar.

Prentenboeken Top 10

De Prentenboeken Top 10 laat de leukste prentenboeken zien van dit jaar! Met deze boeken zorg je ervoor dat het voorlezen nóg leuker wordt! Bekijk de2 top 10:

Maar eerst ving ik een monster, van Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer
- Daar ben je, van Charlotte Dematons
- Vos gaat een stukje rijden, van Susanne Strasser
- Heertje & Meneertje, van Elle van Lieshout & Erik van Os
- Muk, van Mark Haayema
- Het eiland van olifant, van Leo Timmers
- De koffer, van Chris Naylor-Ballesteros
- De ridder zonder billen, van Levina van Teunenbroek

- Hey, baby, kijk!, van Laura van Bouchout & Eva Mouton
- Duizend-en-één paarse djellaba's, van Lisa Boersen & Hasna Elbaamrani

Deze boeken kan je lenen bij de bibliotheek bij jou in de buurt.

Prentenboek van het Jaar

Het prentenboek van het Jaar is Maar eerst ving ik een monster, van Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer! Dit boek gaat over het allerleukste moment van de dag: voorlezen! Het is een ode aan voorlezen, en laat zien hoe ouder en kind samen met een verhaal bezig kunnen zijn. Door de grote illustraties en fantasierijke teksten lees je dit boek keer op keer voor.

BoekStart Livestream Voorleesmoment

Kan je niet naar de bibliotheek komen, of blijf je liever met de kinderen knus thuis? Dan zijn BoekStart online voorleesmomenten perfect voor jullie. Hierbij kan je vanuit huis meeluisteren naar Vos gaat een stukje rijden, op 21 januari om 10.00 uur! Klik hier om naar de livestream te gaan en meer te lezen over de livestream.

Wil je meer weten over de schrijver van je favoriete boek of ben je op zoek naar een nieuw boek om te lezen? Op jeugdbibliotheek.nl vind je het allemaal. Lees-, kijk- en luistertips, onderwerpen voor je werkstuk of spreekbeurt, nieuwtjes en interessante weetjes. Neem snel een kijkje!

Word vandaag nog lid en profiteer van ons enorme assortiment boeken, tijdschriften, films, e-books, muziek en alle andere voordelen. Je kunt lenen en terugbrengen bij elke bibliotheek in de provincie Drenthe. Tot 19 jaar is het lidmaatschap gratis!

Lezen is leuk. Maar voor sommige kinderen of jongeren is lezen best lastig. Op het Makkelijk Lezen Plein vind je veel tips, informatie voor werkstuk of spreekbeurt, luisterboeken en meer!