Boekenbeer heeft niet zoveel kleren nodig, maar hij vindt het wel leuk om een sjaal om te doen. Kun jij jezelf aankleden?

Leestip over kleren

Je kunt 1 maand gratis digitale prentenboeken lezen via www.boekpakket.nl, daarna kost het € 4,95 per maand. Tijdens je gratis proefperiode van 1 maand kun altijd opzeggen en hoeft dan niets te betalen. Het gebruik van WepBoek is gratis.

 

fijn in de trein 150

Aankleden met Fien en Milo (vanaf 2 jaar) | Pauline Oud

Fien en Milo willen samen buiten spelen. Milo is klaar om naar buiten te gaan. Hij heeft al zijn kleren aan. Maar Fien niet, ze is nog helemaal bloot. Fien moet een onderbroekje, een hemdje en sokken aantrekken, En daarover een jurk, schoenen en een jas. Fien heeft heel veel mooie kleren. Maar wat is het toch moeilijk om te kiezen. 

 

 Lees op Boekenpakket

   
fijn in de trein 150

De kleertjes van Karel (vanaf 2 jaar) | Liesbet Slegers

Karel draagt niet altijd dezelfde kleren. Als de zon schijnt iets anders dan als het sneeuwt. Om te schilderen andere dan om te voetballen. Op zijn verjaardag iets anders dan als hij gaat slapen. En welke kleren draagt Karel als hij in bad gaat?

 

Lees op Boekenpakket

   
fijn in de trein 150

De lievelingstrui (vanaf 3 jaar) | Tjibbe Veldkamp

Kleine Toon wilde dolgraag groeien. Hij deed zijn best, en toch lukte het niet. ‘Maar,’ zei kleine Toon, ‘mijn lievelingstrui kan ik zelf aandoen!’ En dat was waar. Toen kwam er een dag dat de trui niet meer aan wilde.

 

Lees gratis op WepBoek

 

Rijmpje: Spiegeltje, spiegeltje aan de wand

Voor deze activiteit heb je een grote spiegel en een mand met kleding nodig. Eén van de kinderen staat voor de spiegel en kiest een kledingstuk uit de mand. Dan zing je het liedje :

Spiegeltje , spiegeltje aan de wand ,
wat heb ik hier in mijn hand?
Rie , Ra , Roek , het is een broek.
Rie ,Ra, Rui, het is een trui
Tik , Tak, Tok, het is een rok
Mik ,Mak, Moes , het is een blouse

Mie ,Ma, Moen , het is een schoen
Mie, Ma ,Mee, het zijn er twee
Pie ,Pa, Pok, het is een sok
Tik , Tak, Tee , het zijn er twee

Tip voor ouders

Peuters willen graag hun vader of moeder 'helpen'. Dat betekent dat ze bij je zijn als je bijvoorbeeld de was in de wasmachine stopt. Een prima moment om samen de kleren te benoemen. Welke kleren gaan in de wasmachine? Welke dingen stopt je kind erin? Waar gaat de schone was in? Leg eens alle sokken in de wasmand.

Dat kan ook bij het aankleden. Laat je peuter zoveel mogelijk zelf aan het woord, bijvoorbeeld: Vertel eens hoe we dat gaan doen! of Wat doen we eerst? Hoe kun je het beste je lange broek aantrekken? Vertel eens hoe je dat doet.

En ook bij baby’s en dreumesen kan dat goed. Als je je baby op het aankleedkussen heeft liggen, kun je tijdens het aankleden benoemen wat je bij het kind aantrekt. Een dreumes kun je aanmoedigen om mee te helpen tijdens het aankleden, bijvoorbeeld: ‘Pak nu je sokken...pak ze maar’. Tijdens het aankleden kun je ook woorden aanleren door het zingen van een tekstvariatie op het onderstaande liedje. Zing het liedje in een rustig tempo.

zo gaat de molen 

Knutsel: een sok/trui kleuren of beplakken met lapjes 

Benodigdheden:
• kleurplaat
• kleurpotloden
• lijm
• lapjes

Uitprinten: Kleurplaat kleren

beer knutsel